De ce este sărbătoare naţională 1 Decembrie?

Răspunsul ne citim pe Wikipedia : „Ziua națională a României a fost între 18661947 ziua de 10 mai, apoi, între 19481989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională șisărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul luiCorneliu Coposu, liderul de atunci al opoziției anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media.

Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite”

Sursa : ro.wikipedia.org 

Interviu cu Neagu Djuvara 

Neagu Djuvara: Propun revenirea la data de 10 mai ca Zi Nationala

Istoricul Neagu Djuvara propune revenirea la data de 10 mai ca Zi Nationala, pentru ca atunci se marcheaza independenta statului roman.

El a explicat la TVR Info ca data de 10 mai nu trebuie legata exclusiv de monarhie, fiind vorba de o simpla intamplare ca „acel 10 mai cand s-a proclamat in Parlamentul roman independenta coincidea cu ziua monarhiei”: „Propun intoarcerea la ziua de 10 mai ca zi Nationala, pentru ca nu e bine ca un stat sa schimbe in fiecare regim data”.

„Alegerea datei de 1 decembrie ca Zi Nationala nu a fost potrivita, a fost conjuncturala, facuta de Parlamentul de dupa revolutia din decembrie 89, oarecum echipa democratiei originale a lui Ion Iliescu… Nu e adevarat ca 1 decembrie
reprezinta unitatea, pe 1 decembrie doar de Transilvania si Banatul erau unite….

Ziua Nationala pe care am cunoscut-o era 10 mai, care avea si avantajul ca era in anotimpul cel mai frumos din tara noastra; poate lumea sa dantuiasca in strada, pe cand la 1 decembrie….”, a mai argumentat istoricul roman. 

Sursa : ziare.com

La 1 decembrie 2013 se împlinesc 95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, consemnează Agerpres.

Prima provincie românească care s-a unit cu România a fost Basarabia. În faţa ameninţărilor Rusiei şi Ucrainei, Basarabia îşi proclamă independenţa (24 ianuarie/6 februarie 1918), iar la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, care cuprindea reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, a adoptat, cu majoritate de de voturi, hotărârea Basarabiei de a se uni cu România.

Al doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului unitar român a avut loc la 15/28 noiembrie 1918, când Congresul general al Bucovinei, format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate, „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României”.

Tot articol : hotnews.ro 

Aniversarea Zilei Naţionale a României în TVR  la tvrplus.ro 

Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au participat la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. La Arcul de Triumf, s-au adunat o serie întreagă de demnitari ai statului român: Victor Ponta, Crin Antonescu, Adrian Năstase, Petre Roman, Augustin Zegrean, Emil Constantinescu, Valeriu Zgonea, George Maior, Theodor Meleşcanu, Nicolae Văcăroiu, Mircea Duşa, Daniel Constantin, Sorin Oprescu ş.a. Casa Regală este reprezentată de către prinţul Nicolae.

Tot articol : romaniatv.net 

Lasă un comentariu